Sefertası (The Lunch Box)

slide

Ülkeleri filmlerle keşfe var mısınız? Bazı filmleri seyretmeye kıyasla, yapacağınız kilometrelerce seyahat hiçbirşeydir. Mesela herşeyin kararında bırakıldığı, abartılmadığı bu sade ve basit başyapıt. Zekice yazılmış vurucu diyaloglarıyla, diyalog filmi sevenlerin ilk 10’una girme garantili. Sıradanlaşmış hayatımızı kelimelerin nasıl değiştirebileceğinin, yeniden başlayışların , sabun kokusuyla hatırlanan yaşlanmışlığın, aşkın, ilginin, merakın, sabrın, umudun filmi, baştan sona özgün bir film.

Sefertası ismine geçmişinizden çok aşina olsanız da, bahse girerim sizi şaşkına çevirecek, tümüyle bambaşka bir kültürün eseri. Hindistan’da 120 yılı aşkın bir süredir devam ettirilen, Harvard’ın inceleme konusu yaptığı ‘dabbawalla‘ adı verilen sefertası sisteminden doğan bir Ritesh Batra filmi. (dabba=sefertası)

Filmdeki yemek kokuları burnunuza kadar tütecek, 5 parmakla sefertasına daldığınızı hayal edecek, acıkacaksınız. Şimdiye kadar izlediğim tüm diğer filmlerdekilere kıyasla en yaratıcı bulduğum ve filmin en çok sevdiğim karakteri İla’nın teyzesi oldu, baştan sona sadece sesiyle var olan, pervaneden totem yapmış teyze.. kesinlikle müthiş bir fikir olmuş onun varlığı.

2013 yılı Asya Film Festivali’nde “En İyi Senaryo”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödüllerini alan bu filmin adabına da uygun olarak diyorum ki; bazen yanlış tren sizi doğru istasyona götürebilir.

Sefertası (The Lunch Box)
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Paylaş

Yazar Hakkında