Yabancı – Ben olsam son sahneyi öyle yazmazdım

slide

Filiz Alpgezmen‘in ilk uzun metraj filmi, sosyopolitik içerikli “Yabancı“, 1980 darbesi kaynaklı bir defin dramı, babasının vasiyetiyle bürokrasi arasında kalan Özgür’ün savaşı.

İsmi 80’ler için başlı başına bir mücadele ürünü olan Özgür (Sezin Akbaşoğulları), yarım yamalak Türkçesiyle Paris’ten Türkiye’ye, aile hikayeleriyle yüzleşmeye geldiğinde, işlerin bu kadar sarpa saracağını kestirememiş olsa gerek ki, uzun süre sükunetini korumayı başarabiliyor.

Filmde bir çok konuyu aynı anda işlemeye çalışan yönetmenin, ‘Yabancı’ için kadın oyuncu seçimini doğru bulsam da, başrolü paylaşan erkek oyuncu Caner Cindoruk gibi sakin biri değil, ekranı dolduracak huzursuz ve çıkıntı biri olmalıydı diyorum. Belki de Nejat İşler.

Leyla ile Mecnun dizisinin evlere şenlik karakteri- nam’ı diğer İsmail abisi Serkan Keskin, bu filmin Ali’si olarak, orta yerde senaryoyu çekip çevirip toparlıyor, asıl hikayeyi zihnimizde başlatıyor. Ve oyunculuğuna saygıyı hak edip, her rolün adamı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Ali: Hiç unutmam ben de 7, 8 yaşlarındayım. Ama devrimciyim.Hem de ne devrimci! Bütün dünyayı değiştirebilirim sanıyorum.
Gerçi hala öyle sanıyorum işte.
Herşeye rağmen.

Film müzikleri tutkunu biri olarak, yönetmenin o canım müzikleri neden arka planda, o denli sönük kullandığını düşünürken, herşeye rağmen Cavit Karabey‘i keşfetmiş olmanın kulaklarıma yaşattığı keyif tarifsizdi. Ve kısık sesine rağmen tanınmaması imkansız, yürek sızısı Kazım Koyuncu.

‘Acı ve cinsellik ne kadar birbiriyle eş zamanlı duygular’ dediğim düşünceyi besledi bu film. “İlkel dürtülerden yola çıkarak, ölüm korkusuna karşı üreyerek gösterilen başkaldırış mıdır, ölümü görüp an’a sarılmak mıdır?” demiyorum, size bırakıyorum yorumu.

Yönetmeninin bu ilk filmine attığı sıradışı bir de imzası var, sürprizi bozup dillendirmeye hiç niyetim yok, zaten izlediğinizde siz de göreceksiniz her parça tesirli sahnede bir koşu ekrandan geçecek. Sonraki filmlerinde gözüm onu da arıyor olacak

Ve son sahneyi ben olsam kesinlikle farklı yazardım; biranda gerçeğin basitliğine ve soğukluğuna geçiş yapan o sahnenin son 5 saniyesini Özgür’e bambaşka oynatırdım.


Filmpot notu: Yabancı iTunes’dan indirilebilir. İster kiralama yoluyla ister satınalma yoluyla.

Yabancı'yı iTunes'dan İndirin

Yabancı – Ben olsam son sahneyi öyle yazmazdım
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Paylaş

Yazar Hakkında