Kendi Dağıtımını Kendin Yap dönemi – iTunes, Netflix ve diğerleri

slide

 

[Bu yazıya ek olarak konuya dair bir önceki yazıyı okumak isteyebilirsiniz.]

Kendi Dağıtımını Kendin Yap modeli diğer büyük yayıncılar için de geçerli artık. Apple‘in başlattığı değişiklik ile içerik sahiplerinin kendi bilgisayarlarında Compressor ve Final Cut Pro uygulamaları ile uzun ve kısa metraj filmleri dijital olarak paketlemeleri (iTunes Store Package) ve iTunes’a yükletmeleri artık mümkün.

 

Gelirin 100%’ü yapımcı ve yönetmenlere gidecek

Bu gelişme içerik üreticileri çok kıymetli, çünkü bir taraftan haksahipleri daha çok kontrol sahibi oluyor, bir taraftan da elde edilen gelirin 100%’ünü alabilecekleri bir model doğmuş oluyor. Aggregator’lara ihtiyaç olmayan bu modelde kalite kontrol ve encoding işleri de Apple tarafından yetkilendirilen Delivery Partner‘lar aracılığı ile gerçekleşecek. Uluslarası tecrübesi ve büyüklükleri ile öne çıkan bu partner şirketler aynı zamanda Google Play, xBox Video, Netflix, Sony gibi yayıncılara da hizmet verdikleri için ‘bir noktadan bütün büyük yayıncılara ve 60’tan fazla ülkeye ulaşma’ hizmetini sağlıyor olacaklar.

 

Delivery Partner şirketler hangileri?

Halihazırdaki Delivery Partner şirketlerin listesi şöyle:
– Quiver Digital / Premiere Digital Services (http://quiverdigital.com ve http://premieredigital.net/)
– Juice Worldwide (http://juiceworldwide.com)
– Walla http://walla.la
– Zoo Digital http://zoodigital.com

 

Bu şirketleri farklı kılan nedir?

Yukarıda bahsi geçen şirketlerin hepsi kendi encoding işlerini kendileri yapabiliyor. Örneğin Premiere, piyasadaki en büyük encoding şirketiydi zaten. Bu sebeple anılan şirketler için yayın gelirinden pay almak yerine encoding masraflarını temel alan bir iş modeli mümkün olabiliyor.

 

Daha fazla bilgi

 Tek seferlik bir encoding ücretlendirmesi ile gelirin tamamını haksahiplerinin almasını mümkün kılan değişikliğe ilişkin Apple tarafından yayınlanmış bir yardım dökümanını da buradan indirebilirsiniz. Size uygun partneri seçerken hangi platformları destekledikleri ve encoding fiyatlandırmalarını konuşmayı unutmayın. Compressor kullanımı ile encoding fiyatlarının genelde indirimli olduğunu da unutmadan ekleyelim, örneğin Compressor ile iTunes Paketi hazırlayanlar için Walla 300 USD indirim yapıyor.

İyi Dağıtımlar!

 

 

Kendi Dağıtımını Kendin Yap dönemi – iTunes, Netflix ve diğerleri
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Paylaş

Yazar Hakkında