Köstebek (Tinker Tailor Soldier Spy): Budapeşte-Londra-İstanbul hattında casuslar

slide

Köstebek (Tinker Tailor Soldier Spy)

Filmin adı şu İngiliz çocuk tekerlemesinden geliyor;

tinker, tailor
soldier, sailor
rich man, poor man
beggar man, thief

Kadro şahane; Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong. Zaten filmde Gary Oldman öyle ölçülü ve karizmatik bir oyunculuk sergiliyor ki, George Smiley rolüyle Oscar’a aday gösterilmesinin nedeni gayet net anlaşılıyor.

‘Casus romanlarının babasıdır’ denilebilecek İngiliz yazar John le Carré‘ın 1974’te yayınlanan romanından uyarlanan filmin yönetmeni İsveçli Tomas Alfredson. Aynı romanın konu alındığı, 7 bölümlük 1979 yapımı BBC dizisi de döneminde çok ses getirmiş. Kitap, casus romanları edebiyatında bir dönüm noktası olarak kabul edilmiş.

Köstebek iTunes'da

 

Köstebek alışık olmadığımız türde bir casusluk filmi

Budapeşte-Londra-İstanbul hattında geçen film, gizemli ve ince hesaplarla çekilmiş sinematografik görüntüleriyle, kesinlikle çok başarılı bulduğum Alberto Iglesias ürünü müzikleriyle, konunun tüm karmaşıklığına rağmen sizi sona doğru sürüklüyor.

Hiç alışık olmadığım bir casusluk filmi olduğunu itiraf etmeliyim, casusluk filmlerini sevmediğimi de. Sonuna ulaştığınızda filmi sevip sevmemekte çelişkiye düşeceğinize bahse varım. Filmde geçen çok fazla isim ve üstü kapalı olaylar örgüsü, tekrar izlemek isteyip çözümlemekte zorlanacağımız sahnelerin sebebi. Soğuk savaş dönemini konu alan bu film, eğlendirmeyi ve aksiyonu hedef edinmiş Hollywood’un James Bond tarzı casusluk filmlerinin aksine, yaşadığınız ülkedeki güvensizlik ve tekinsizlik duygularınızı yükseltecek derin bir film. Türü içinde yepyeni bir tarz.

İngiliz istihbarat servisine sızmış bir köstebeği ararken, ne zaman ne de mekan mefhumu olmayan bu filmde, önce dağılıp, son vurucu sahneyle toparlanacaksınız. Zihni fazlasıyla yoran ama fenomen olacak üslubuyla bu film izlenir.

Aklımda kalan 2 cümlesi bu dünya düzeninin özeti:

“Bu kadar uzun süre dayanabilmenin nedeni sanırım taraf değiştirmedeki kabiliyetin. Her efendiye hizmet edebilmen.”

 

Köstebek'i iTunes'dan İndirin

Köstebek (Tinker Tailor Soldier Spy) iTunes’dan HD olarak indirilebiliyor.


Filmpot notu: iTunes’dan nasıl film indirilir diye merak ediyorsanız bu linkişinize yarayabilir.

Köstebek (Tinker Tailor Soldier Spy): Budapeşte-Londra-İstanbul hattında casuslar
1 vote, 5.00 avg. rating (98% score)

Paylaş

Yazar Hakkında