Sinemada Kadın Kahramanlar

slide

Zerre (The Particle)

Yönetmen: Erdem Tepegöz

Başrol: Jale Arıkan

Küçük kızı ve annesi ile hayata tutunan Zeynep İstanbul’da kendi ayakları üzerinde kalmaya çalışan bir kadındır. Zeynep’i bir yandan da borçları biriken ev sahibi köşe sıkıştırır. Bulaşıkçılıktan konfeksiyonculuğa her işe girip çıkan Zeynep, şehir dışında bulduğu bir işi mecburen kabul eder ve Tekirdağ yollarına düşer. Fakat işe girdiği konfeksiyon firmasında herkes birbirinden kurt ve üç kağıtçıdır.

Moskova Film Festivalinde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini alan Zerre yönetmen Erdem Tepegöz’ün ilk uzun metrajlı filmi.

Zerre'yi iTunes'dan indirin

 

Yabancı (The Stranger)

Yönetmen: Filiz Alpgezmen

Başrol: Sezin Akbaşoğulları

Özgür, 80 darbesiyle Fransa’ya iltica etmiş bir anne babanın kızıdır.Paris’te doğup büyümüş ve Türkiye’yi hiç görmemiştir. Annesi o çok küçükken ölmüş; Özgür babasıyla büyümüştür. Özgür hayatla bağları kopuk, her şeye ama en çok da kendine ‘yabancı’ genç bir kadındır. Hikaye Paris’te Özgür’ün, babası Hüseyin’in ölüm haberini almasıyla başlar. Babasının evinde bulduğu vasiyet niteliğindeki bir mektup Özgür’ü çok etkiler ve genç kadın babasının cenazesini alarak İstanbul’a gelir.

Yabancı'yı iTunes'dan indirin

 

Kuma (Second Wife)

Yönetmen: Umut Dağ

Başrol: Begüm Akkaya

İç Anadolu’nun bir köyünde yaşayan Ayşe, gelin olarak biraz uzaklara, Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gider… Ailenin annesi Fatma, üzerine kuma getirilmesine razıdır, hatta bu onun fikridir, zira pençesine yakalandığı kansere yenik düştüğü anda eşinin ve çocuklarının emin ellerde olduğunu bilmek ister. Fakat ailenin iki kızı, neredeyse kendileri ile yaşıt olan kumayı kabullenmeye yanaşmazlar. Fakat kısa bir süre sonra, beklenmedik bir gelişme, ailenin tüm dengelerini alt üst eder.

Uluslararası Berlin Film Festivali Panaroma Bölümü açılış filmi olan Kuma, Michael Haneke’nin öğrencisi de olan Avusturya doğumlu Umut Dağ’ın ilk uzun metraj filmidir.

Kuma'yı iTunes'dan indirin

 

2 Genç Kız (2 Girls)

Yönetmen: Kutluğ Ataman

Başrol: Feride Çetin, Vildan Atasever

Leman, hayatını rahat bir şekilde sürdürmek ve kızlarına bakmak için zengin erkeklere metreslik yapan dul bir kadındır. Kocası yıllar önce evi terkedip Avustralya’ya kaçmıştır. Kazandığı paraları, borçlarını ödemek yerine kendi lüksü için harcamaktadır. Leman’ın kızı Handan, artık hayatından sıkılmış ve kendine bir yenilik aramaya başlamıştır. Babasının yanına giderek yeni bir hayat kurmayı düşler. Behiye ise çok daha sert ve güçlü bir kızdır. Ortak yönleri ise bulundukları hayattan kendilerini kurtarma istekleridir.

Perihan Mağden’in aynı isimli çok satan romanından uyarlanan ve Kutluğ Ataman’ın yönettiği ‘2 Genç Kız’ Antalya, İstanbul ve Ankara Film Festivallerinde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ödülleri kazandı.

2 Genç Kız'ı iTunes'dan indirin

 

Meleğin Düşüşü (Angel’s Fall)

Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Başrol: Tülin Özen

Bir otelde temizlik görevlisi olarak çalısan Zeynep’in geceleri, babasının uygunsuz davranısları ile cehenneme dönmektedir. Zeynep’in, iletişim kurabildiği tek kişi otelde çalısan ve ona ilgi duyan Mustafa’dır. Kendisinden yaşça küçük olan Mustafa’nın ilgisine karşılık vermez ancak kayıtsız da kalamaz. Zeynep, içine girdigi kısır döngüden kurtulmak için bir çıkış yolu arar. Şehrin baska bir yerinde genç bir ses teknisyeni olan Selçuk, eşinin ölümünün ardından suçluluk duygusu ile boğuşmaktadır. Selçuk’un karısının kıyafetlerinin bulunduğu bavul, Zeynep’in kaderini umulmadık bir şekilde değistirecektir.

Meleğin Düşüşü'nü iTunes'dan indirin

 

Havar

Yönetmen: Mehmet Güleryüz

Başrol: Çiçek Tekdemir

Şehmus yakında evleneceği Havar’ın başka köyden bir genç ile yakınlaştığını öğrenince çılgına döner. Havar’ın babasından kızını cezalandırmasını ister. Yönetmen Mehmet Güleryüz’ün Batman’ın eşsiz doğal ve tarihi güzellikleriyle dolu Hasankeyf ilçesinde çektiği Havar’da bir baba-kızın aralarındaki güçlü sevgi bağına rağmen süreç içinde kurban-cellât ilişkisine dönüşen öyküsü anlatılıyor. Filmin oyuncu kadrosunun neredeyse tamamı Batman ve köylerinde yaşayan insanlar.

2 Genç Kız'ı iTunes'dan indirin

 

Sinemada Kadın Kahramanlar
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Paylaş

Yazar Hakkında