Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol ve The Wire

slide

Baskı altında yaşayan toplulukların özgürlük mücadelelerinin acı ve umut ile beslendiği temel fikri ile daha kaç senaryo çıkartılır bilemiyorum ama Nelson Mandela’nın hayatının ayrıntıları başlı başına taze hikayeler ortaya koyabilecek kadar etkileyici. Aynı mücadelenin karısı Winnie Mandikizela tarafından yaşanmış kısımlarına da gözlerini hafifce açan bir senaryo ile etkisini arttırıyor.

Filmin zaman zaman aksiyon türünü arattırmayan kurgusu, gerekli görülmeyen hiç bir ayrıntı ile uğraşılmadığından, örgütlenme ihtiyacından şiddetin dozunun artmasına nasıl gelindiğini açıkca takip etmeye fırsat vermese de zıt duygu durumları arasında sağlanan hızlı geçişler filmin gücünü gösteriyor.

 

Mandela-Long-Walk-to-Freedom-poster-idris-naomie-610x324

Mandela’nın sergilediği barışçıl tutumun vurgulandığı ve bazı olaylardaki rolünün biraz fazla yumuşatıldığı hissine kapılmama neden olan ayrıntılar dışında Nelson Mandela’yı bir lider olarak özel yapan kilit noktanın özgürlük ve barışın birlikte gelebilmesi için gücü ele geçirenin öfkesini kontrol edebilmesi olduğunu sade bir dil ile anlatmayı başarmış.   

 

Wire-Stringer-Bell

Gelmiş geçmiş en iyi dizi olduğunu düşündüğüm The Wire dizisinde uyuşturucu çetesi liderlerinden en azılı ve akıllısını canlandıran Stringer Bell karakteriyle tanıdığımız İdris Elba’ya Mandela rolüyle alışmam zor oldu ama özelllikle yaşlılık dönemindeki performansıyla inandırıcılığın ötesine geçti.

Mandela’nın hayalini kurduğu özgürlüğü kazanmanın hissi yalın ayak tarlalarda koşuşturan çocukların neşesi kadar doğal ve sade. Bu mücadele yolu sevdiği müziği duyduğunda eşlik etmeye başlayan her insanın anlayabileceği kadar takip edilesi. Müzikler, sloganlar, danslar eşliğinde ve azıcık da günümüze çaktığı selam ile bu film için eminim hepimiz bambaşka duygular hissedebiliriz.

Özgürlük ve barış umutlarının sıcak tutulabilmesi için Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol filmini iTunes’da kiralayarak izleyebilir ya da satın alarak tekrar tekrar izleyebilirsiniz.

Mandela'yı iTunes'dan İndirin

 


Filmpot notu: iTunes’dan nasıl film indirilir diye merak ediyorsanız bu link işinize yarayabilir.

Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol ve The Wire
2 votes, 5.00 avg. rating (98% score)

Paylaş

Yazar Hakkında